Koninklijke fauteuils komen uit Harderwijk

Binnenkort zitten de gasten van de koninklijke residentie Kensington Palace op Harderwijkse stoelen. Ineva Design levert nieuwe stoelen voor in de home cinema. Ondernemer Paul Ricci verblikt of verbloost er niet bij. Hij levert veel maatwerk voor de ‘rich and famous’.

In 2015 startte de Harderwijkse ondernemer een eigen meubelfabriek Ineva Design. Het maken van meubels was hem met de paplepel ingegoten aangezien zijn ouders jarenlang een meubelfabriek hadden. Paul Ricci wilde alles custom made, geheel naar de wensen van de klant. Het bieden van de meest bijzondere ‘zitoplossingen’, dat is de kracht van Ineva Design. ‘Nee’ past niet in het woordenboek van de jonge ondernemer die dagelijks geniet van zijn familiebedrijf. ,,Mijn ouders werken inmiddels bij mij in de zaak,” legt hij uit.

Ambacht

Trots geeft hij een rondleiding door het bedrijf op industrieterrein Lorentz. Iedere stap in de productie heeft een eigen plek in de fabriekshal. Het begint met een houten romp, daarna komt het metalen frame met de motoriek. Dit is de basis voor een uitstekend zitcomfort. Uiteindelijk demonstreert Paul Ricci hoe de stof of het leer gesneden wordt. De stikster gaat vervolgens met zo’n vijftig onderdelen aan de slag om de bekleding in elkaar te zetten. ,,We werken in deze hal meestal aan drie of vier cinema’s tegelijk,” aldus Ricci. Hij is een paar dagen geleden teruggekomen uit Rusland, een continent waar Ineva Design veel zaken mee doet.

Kwaliteit

Ricci wil alleen maar producten van hoogwaardige kwaliteit. ,,Daarmee hebben we een naam opgebouwd en maken we iets onderscheidends.” De Harderwijkse ondernemer werkt met dealers over de hele wereld. ,,Deze mensen nodigen we uit voor trainingen in ons bedrijf. Daar kunnen we laten zien waardoor onze meubels duurder zijn en dat ze dat ook waard zijn.” Overigens maakt Ineva Design ook meubels voor de zorgsector. Bijvoorbeeld voor mensen met een handicap, gericht op comfort voor de patiënt. Zo maakte Ricci een elektrisch rijdende rolstoel annex relaxfauteuil voor de Harderwijkse volkszanger Koos Alberts. Ook leverde hij kleurrijke behandelstoelen voor het VUMC en ziekenhuis St Jansdal.

25e krediet

Zijn grootste uitdaging is het snel kunnen schakelen. Hiervoor heeft Ineva Design een grotere voorraad nodig omdat leveranciers van materialen dat vaak niet hadden. Om door te kunnen groeien, klopte Paul Ricci vervolgens, tevergeefs, aan bij de reguliere bank. ,,Die wilden echter geen zaken met mij doen. Onze grootste markt zit namelijk in het Midden Oosten, daarbij begeven we ons in een niche die de bankmedewerkers niet kenden. Ze kenden de markt niet e wilden niet met ons in zee.” Vervolgens kwam Ricci in contact met de Kredietcoöperatie Veluwe. ,,Het leuke is dat deze organisatie me ook helpt met een coach, een sparringpartner,” vertelt de Harderwijkse ondernemer. Paul Ricci is de 25e ondernemer die door de Kredietcoöperatie wordt geholpen. ,,Het is heel fijn,” aldus Ricci, je praat met allemaal ondernemers, allemaal mensen met dezelfde bevlogenheid.” Hij vergelijkt het nog even met de grote banken waar hij zich echt een nummer voelde. ,,Bij de Kredietcoöperatie is er oprechte interesse.”

Uitdaging

Onlangs vloog Paul Ricci naar Gibraltar. Eigenaren van een fort uit 1820 willen cinemastoelen passend bij het gebouw. ,,Voor deze klanten hebben we opties ontwikkeld die er nog niet waren. We verwerkten apparatuur in de stoelen waardoor de stoelen gingen meebewegen op het moment van actie in de film.” Op de vraag wat er zo leuk is aan het maken van dit product antwoordt de ondernemer: ,,Je maakt altijd wat nieuws, iets aparts. En als je het gaat afleveren kom je in een lege ruimte. Met ons product brengen we zo’n zaal tot leven.” Voor Ricci is geen uitdaging te groot. Hij kijkt inmiddels verder en hoopt met zijn bedrijf ook in Amerika voet aan wal te zetten.

 

Terug naar het overzicht